Pages

Tuesday 5 August 2014

Resepi Homemade Air Soya

As promised resepi air soya… Senang ja… as simple as abc…. Macam buat jus buah cuma add extra step, kena masak bagi hilang mentah soya...

Bahan-bahan :
1. Kacang soya
2. Air paip
3. Gula secukup rasa
4. Sehelai daun pandan
5. 1 pek kecil creamer
6. 1/2 sudu kecil garam

Cara-cara :
1. Rendam kacang soya selama 4-6 jam... jangan rendam semalaman nanti soya akan berbuih, berlendir and berbau means ada bacteria reaction... kalau nak rendam semalaman jugak kena rajin tukar air rendaman...
2. After that, tapis soya tu dan blend dengan air... guna air paip ja cause nanti kita kena masak jugak.... macam yang saya cerita sebelum ni guna nisbah 1 soya dan 2 air... klik sini glucano-delta-lactone-gdl ...
3. Next, perah air soya tu... boleh guna kain kasa... saya guna penapis teh tarik tu ja... senang... hampas soya tu saya tambah air, blend dan perah sekali lagi... putih melepak dan bau mentah...
4. Kemudian masak perahan soya tadi, add sehelai daun pandan dicarik, gula secukup rasa dan sedikit garam lebih kurang setengah sudu teh untuk bagi umph sikit... rasa lebih lemak2 camtu.. gula saya buh siap2 senang... ikot suka minat gula putih or hitam... yang creamer tu optional, nak buh boleh, xboh pon xpa... nak bagi more creamy... saya buh 1 pek kecil creamer coffee mate...
5. Masak sampai mendidih.. jangan lupa kacau sekali-sekala... bila masak soya ni akn tukar kaler kekuningan sikit dan hilang bau dan rasa mentah... bila dah mendidih bolehla tutup api and serve hot or cold... 

Selamat mencuba...=)

Hampas soya tu jangan buang... boleh buat baja kompos or masker... tak buang sesen pon...

No comments:

Post a Comment